Esettanulmányok

Talajvíz elleni szigetelés, kontrollált vízelvezetéssel

Ez a pince már több mint 10 éve állt a talajvízben, annak ellenére, hogy korábban már volt egy sikertelen kísérlet a talajvíz elleni szigetelésére

Első lépésben elbontottuk a korábban elkezdett PVC szigetelést. Ezután a pincében kiépítettünk egy komplett AquaDrain szigetelési rendszert. A falakra vakoló hálóval ellátott szigetelő drén lemezeket rögzítettünk. Ez a szigetelés egy áthatolhatatlan fizikai gátat képez a falazatban lévő nedvesség és sók számára, miközben nem zárja a falba a nedvességet. A padló és fal csatlakozásoknál, az aljzatbeton alatt egy drén csatorna rendszert építettünk ki, amely összegyűjti az átszivárgó talajvizet és egy zárt zsompanában vezeti. Az aknában összegyűlő talajvíz eltávolítását két darab, megbízható, elektródás szintkapcsolású szivattyúra bíztuk.

A munkálatok kezdete után egy hónappal már birtokba vehető volt a porszáraz, felújított pince.

RÉGI BOLTÍVES PINCE SZIGETELÉSE

Egy hangulatos dél alföldi városból keresett meg bennünket egy nagyon kedves házaspár. A város frekventált részén vásároltak egy felújításra szoruló ingatlant, amelyhez tartozott egy hangulatos, de már nagyon leromlott állapotú pince. 

Mivel a pincében talajvíz betöréssel kellett számolni, ezért első lépésben építettünk egy vasbeton medencét, amely képes ellene állni a talajvíz hidrosztatikai nyomásának. A medence aljára készítettünk, másodlagos szigetelésként egy vízelvezető rendszert, hogy a szerkezeten esetleg átszivárgó talajvizet egy zárt zsompanába vezessük. A bemerülési magasság feletti boltíves pincefalat kiszellőztetett drén lemezzel szigeteltük, majd mész-cement habarccsal vakoltuk.

Talajvíz, vízszigetelés
Boltíves pince vízszigetelése
Boltíves tégla pince vízszigetelése

BALATON FELVIDÉKI PRÉSHÁZ FELÚJÍTÁSA

Egy, már több mint 200 éves balatoni présház felújítására kaptunk megbízást . Akkor még nem tudtuk, hogy mit vállaltunk el 🙂 A károsodott vakolat eltávolítása után vált láthatóvá, hogy kövek közötti fugák már nagyon rossz állapotban vannak. Sok helyen a fugák 5-10 cm mélységig már kihullottak, máshol meg kézi erővel, centiméterről centiméterre haladva kellett eltávolítani.

A fugák eltávolítása után a felületet megtisztítottuk és egy alacsony páradiffúziós ellenállású felújító habarccsal újrafugáztuk a teljes boltíves felületet. Sok munka volt vele, de az eredmény magáért beszél és megrendelőnk különösen örült annak, hogy a présház eredeti hangulatát sikerült vissza állítanunk.

RÉGI BOROS PINCE SZIGETELÉSE

Balaton felvidéken szigeteltük és újítottuk fel ezt a régi boros pincét. A megrendelő társasági helyiségként szerette volna hasznosítani, ezt az amúgy jó szerkezeti állapotban lévő boros pincét.

Vakoló hálóval ellátott membránnal szigeteltük a falakat, hogy egy áthatolhatatlan fizikai gátat hozzunk létre a falakon lévő gombák és penész és rovarok számára. A falszigetelést ezután több rétegben vakoltuk és ezzel egy friss, tiszta levegőjű száraz helyiséget hoztunk létre.

UTÓLAGOS FALSZIGETELÉS

Ebben a szép családi házban a kapillárisan felszálló nedvesség okozott folyamatos problémákat. A vakolaton sókivirágzások jelentek meg és több helyen levált a vakolat a falról.


Első lépésben eltávolítottuk a sóterhelt, károsodott vakolatot, majd vonal melletti injektálással egy vízszintes vízzárat hoztunk létre, hogy meggátoljuk a nedvesség kapilláris felszívódását. Ezután egy falszigetelő lemezzel szigeteltük a még nedves falakat, majd helyreállítottuk a vakolatot.

ÚJ ENERGIAHATÉKONY PINCE ÉPÍTÉSE HALLANDIÁBAN

Egy Eindhovenhez közeli kis városból kerestek meg bennünket. Azért esett ránk a választás, mert az ügyfél egy talajvizes területen tervezte felépíteni a házát és olyan kivitelezőt keresett, akinek van tapasztalata ezen a területen.

Az építkezés teljes időszaka alatt szükséges volt a talajvízszint folyamatos csökkentése, mivel a mértékadó talajvízszint kb. – 1 méter volt a talajszinttől. A pince egy 40 cm vastag vízzáró vasbetonlemezre épült, amelyet egy helyi vállalkozó már korábban elkészített. A falazatot passzív minősítésű ICF (polisztirol zsalus) elemekből készítettük.

A pince teljes felépítése 8 munkanapot vett igénybe. A gyorsaság is fontos szempont volt a megrendelőnek, mivel a pinceszintre Németországból egy könnyűszerkezetes ház építését rendelt meg és ennek a szállítási határideje már nagyon közel volt.